وقتی روکش دندان افتاد چه کنیم؟

وقتی روکش دندان افتاد چه کنیم؟

افتادن روکش دندان

اگر دندانتان ترک خورده باشد، احتمالاً دندانپزشک به شما گفته است که به روکش نیاز دارید. روکش دندان، پوششی برای دندان آسیب‌دیده است. برخلاف ونیر که فقط جلوی دندان را می‌پوشاند، روکش دندان معمولاً بیشتر یا تمام آن را می‌پوشاند. روکش برای حمایت از دندان ضعیف یا آسیب‌دیده طراحی شده است.

بسته به جنس روکش، باید چندین سال دوام داشته باشد. با این حال، ممکن است روکش شما شل شود یا حتی قبل از موعد تعویض، بیفتد. اگر روکش شما کنده شد یا افتاد، مهم است که بدانید چگونه با این وضعیت برخورد کنید.

اگر روکش دندان افتاد چه کار کنیم؟

این سناریو را تصور کنید: لقمه‌ای می‌خورید و ناگهان چیزی عجیب و برآمده روی زبان خود احساس می‌کنید. روکش دندان شما کنده شده و در دهانتان شناور است.

اگر این اتفاق برای شما افتاد، مهمترین چیز این است که روکش را بردارید تا بتوانید آن را نزد دندانپزشک ببرید. احتمالاً آنها می‌توانند آن را تمیز کرده و دوباره در جای خود قرار دهند.

در مرحله بعد، با یک دندانپزشک تماس بگیرید و وقت بگیرید. باید روکش را تعویض کنید یا یک روکش جدید بگیرید. از دندانپزشک بپرسید که آیا دستورالعمل‌های خاص دیگری وجود دارد که باید تا زمان ملاقات خود رعایت کنید.

برخی از دندانپزشکان ممکن است پیشنهاد کنند که سعی کنید روکش را دوباره در جای خود قرار دهید. ابتدا باید داخل روکش را به آرامی با خمیر دندان تمیز کنید. سپس از چسب دندان (یا حتی خمیر دندان یا آدامس بدون قند) برای “چسباندن” موقت روکش به جای خود در خط فک استفاده کنید.

تا زمانی که روکش جدید خود را بگیرید، باید سعی کنید هنگام غذا خوردن مراقب باشید و از جویدن روی روکش خودداری کنید. تا زمانی که بتوانید آن را تعویض کنید، غذاهای نرم و مایعات مصرف نمایید.

وقتی روکش دندان افتاد چه کنیم؟

چه کارهایی را نباید در صورت افتادن روکش دندان انجام دهید؟

مهمترین نکته‌ای که باید در صورت شل شدن روکش دندان به خاطر داشته باشید این است: آن را نبلعید! اگر از دهان شما افتاد، حتماً آن را پیدا کنید و نگه دارید.

سایر مراحل مهمی که باید در زمانی که روکش در دهان ندارید، انجام دهید:

  • از غذاهای چسبناک، سفت یا غذاهایی که نیاز به جویدن زیاد دارند، پرهیز کنید.
  • سعی کنید از جویدن غذا در سمت آسیب دیده دهان خودداری کنید.
  • هنگام مسواک زدن ملایم باشید.

اگر روکش موقت افتاد چه؟

اگر روکش فوری (در همان روز) دریافت نکنید، دندانپزشک معمولاً ابتدا یک روکش موقت نصب می‌کند. این روکش را به عنوان یک جایگزین موقت در نظر بگیرید. این روکش، جای خالی دندان در دهان شما را که روکش دائمی در آن قرار می‌گیرد، پر می‌کند. ممکن است چند هفته روکش موقت داشته باشید.

از آنجا که روکش‌های موقت معمولاً با سیمان موقت نصب می‌شوند، ممکن است لازم باشد در مورد آن بسیار مراقب باشید. دندانپزشک شما احتمالاً پیشنهاد می‌کند که از غذاهای سفت، جویدنی و چسبناک پرهیز کنید.

حتی با مراقبت و توجه، ممکن است روکش موقت دربیاید. حتماً به دندانپزشک خود اطلاع دهید و دستورالعمل‌ها را بخواهید. در این میان، همان پروتکل اساسی را که در صورت افتادن روکش دائمی انجام می‌دهید، دنبال کنید.

درمان دندان‌ها پس از افتادن روکش

پس از کنده شدن روکش، دندانپزشک هم محل روکش و هم خود روکش را بررسی می‌کند.

بسته به سالم بودن روکش و وضعیت دهان شما، آنها باید تصمیم بگیرند که آیا روکش را دوباره نصب کنند یا یک روکش جدید بسازند و نصب کنند.

برخی از تحقیقات نشان می‌دهند که حتی اگر دندان شما در زیر آن شکسته باشد، می‌توان از روکش موجود استفاده کرد، اگرچه ممکن است قبل از نصب مجدد به کمی کار نیاز داشته باشد. با این حال، اگر دندان زیرین شما شکسته باشد، ممکن است برای اطمینان از تناسب کامل به یک روکش جدید نیاز داشته باشید.

اگر به روکش جدیدی نیاز دارید و دندان شما آسیب دیده است، دندانپزشک باید دندان شما را آماده کند، که ممکن است به معنای تراشیدن دندان یا افزودن مقداری مواد پرکننده برای ساخت آن باشد. سپس، دندانپزشک یک روکش موقت نصب می‌کند تا مدتی برای ساخت روکش جدید فراهم شود.

برخی از دندانپزشکان نیز روکش‌های فوری ساخته شده از مواد سرامیکی بسیار قوی مانند CEREC را ارائه می‌دهند. در این شرایط می‌توانید از روکش موقت صرف نظر کنید.

شل شدن روکش دندان

چرا روکش‌های دندان شل می‌شوند؟

شاید حتی متوجه نشوید که روکش شما شل شده است تا زمانی که واقعاً بیفتد. با این حال، دلایل مختلفی وجود دارد که می‌تواند این اتفاق بیفتد. گاهی اوقات، ممکن است در قسمت باقی‌مانده دندان زیر روکش، پوسیدگی دندان ایجاد شود. باکتری‌ها می‌توانند زیر روکش بخزند و باعث شروع پوسیدگی شوند، به خصوص اگر مقداری از سیمان ساییده یا شسته شود. با پیشرفت پوسیدگی، می‌تواند بر تناسب روکش تأثیر بگذارد. روکش ممکن است شل شود و بیشتر مستعد افتادن باشد. گاهی اوقات، به اندازه کافی دندان باقی نمانده است که روکش را محکم در جای خود نگه دارد.

سایر علل شل شدن روکش‌ها می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • روکش نامناسب
  • سیمان کافی برای نگه داشتن روکش در جای خود وجود ندارد
  • غذاهای چسبناک که روکش را از جای خود می‌کشند
  • دندان قروچه کردن
  • دندان به شدت ضعیف شده

گاهی اوقات، روکش فقط تا حدی کنده می‌شود. اگر از یک طرف به طور نامطمئن آویزان باشد، ممکن است بخواهید روکش را بردارید.

راه های پیشگیری از افتادن روکش دندان

اگر روکش شما به درستی در دهان شما قرار نگرفته باشد یا سیمان ضعیف شده باشد، کار زیادی نمی‌توانید انجام دهید. اما همچنان می‌توانید در مورد مراقبت از روکش خود فعال باشید تا احتمال شل شدن آن را کاهش دهید.

چند مرحله توصیه شده توسط آکادمی دندانپزشکی عمومی شامل موارد زیر است:

  • یخ نجوید
  • از خوردن غذاهای بسیار چسبناک یا جویدنی خودداری کنید یا در خوردن آنها بسیار مراقب باشید
  • دو بار در روز دندان‌های خود را مسواک بزنید
  • مرتباً نخ دندان بکشید
  • از برس بین دندانی (برس پهن‌تری که مانند نخ دندان بین دندان‌ها می‌رود) برای پاک کردن هرگونه پلاک از ناحیه‌ای که لثه شما به دندان و روکش می‌رسد، استفاده کنید.

اگر شب‌ها دندان قروچه می‌کنید، دندانپزشک ممکن است به شما توصیه کند که برای محافظت از روکش و سایر دندان‌های خود از محافظ دهان استفاده کنید.

نتیجه‌گیری

اگر روکش دندان خود را از دست دادید، شما اولین یا آخرین نفری نیستید که این کار را انجام داده است. مهمترین نکته‌ای که باید به خاطر داشته باشید این است که با یک دندانپزشک تماس بگیرید تا برای نصب مجدد یا تعویض روکش وقت بگیرید. در این میان، روکش را نگه دارید و هنگام غذا خوردن به دهان خود فشار نیاورید.

 

برگرفته از مقاله: What to Do When a Dental Crown Becomes Dislodged

.